parker

fritids utbildning

Förarintyg – teoretiskt och praktiskt .

Förarintyg – teoretiskt och praktiskt lärande
Förarintyget låter dig ta rodret ombord! Kursen ger dig grundläggande kunskap i navigation, sjövett och säkerhet. Sjöklars intensivkurs består av två dagar.Som tillval kan du boka spännande båtpraktik. 
Lär dig grunderna för båtlivet under två fantastiska dagar. Båtpraktik med förtöjnings- och navigationsövningar går lätt att köpa till. I effektivt och högt tempo går vi igenom navigation, väjningsregler och säkerhet på sjön. Under båtpraktiken får du möjlighet att pröva dina nya kunskaper i verkliga situationer och mycket av det du lärt dig kommer att falla på plats. Ett Förarintyg visar att du har grundläggande teoretiska kunskaper och förmåga att framföra en fritidsbåt inomskärs och i kustnära vatten. Kursen avslutas med en skrivning för NFB:s Förarintyg. Förhoppningsvis går du från skrivningstillfället med stolta steg och ditt nya intyg i handen. Sjöklar har som första skola i Sverige blivit ackrediterad för att utfärda ICC. Vi erbjuder alla som har gått en förarintygskurs samt båtpraktik hos oss att köpa till en ICC. ICC är ett internationellt "Förarintyg" som kan vara användbart om du vill hyra båt utomlands. Läs mer om ICC här.
 
(Bokningen öppnas i nytt fönster, Sjösportskolan)
Från 2290:-

Sjömärket

Sjömärket är perfekt om du ska ut med familj eller kompisar på båt, och känner att du vill ha koll på läget. Kanske är du ibland ute på sjön med någon som verkar kunna allt? Kunskap gör dig mer delaktig och resan blir roligare! 
Sjömärket är en teoretisk kurs där vi går igenom de mest väsentliga grunderna i båtlivet och hjälper dig att känna dig bekväm ombord. Vi berättar om navigering, tittar på sjökort och GPS tillsammans samt går igenom lite om säkerhet ombord – allt på ett lustfyllt och lättbegripligt sätt. Du lär dig ett par bra knopar, hur man lägger till och kastar en tamp med mera. Du blir en ”bra gast” att ha med ombord. Du kommer garanterat vilja åka ut igen och blir nog inbjuden till fler utfärder. 
Kursen har gott om praktiska inslag med olika båttillbehör men vi kör inte ut med båt.
Vill du öva dig på båtkörning, lära dig lägga till praktiskt och hantera båt tryggt, så rekommenderar vi kursen "Manövrera lägga till".
 
(Bokningen öppnas i nytt fönster, Sjösportskolan) 
995:-

Kustskepparintyg – Utveckla dina kunskaper

Kustskepparen är kursen för dig som vill bli en riktigt kompetent fritidsskeppare och få rätt att framföra fritidskepp. Sjösportskolan har som första skola i Sverige blivit ackrediterad för att utfärda ICC. Vi erbjuder alla som har gått en Förarintygskurs eller Kustkepparintyg samt båtpraktik hos oss att köpa till en ICC. ICC är ett internationellt "Förarintyg" som kan vara användbart om du vill hyra båt utomlands. Läs mer om ICC här.
För dig som vill köra en fritidsbåt som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter är Kustskepparen ett krav. Hos Sjöklar kan du ta Kustskepparintyget snabbt och effektivt. Du får lära dig att navigera utomskärs och/eller i mörker, med hänsyn till missvisning och deviation. Vi lär oss också att navigera efter fyrar, att göra man-överbord-manöver i mörker, använda GPS, plotter och radar samt att utföra positions- och deviationsbestämning. Eftersom man lär sig bäst genom att göra, ingår båtpraktik med mörkerkörning. Kursen avslutas med uppskrivning för NFB:s Kustskepparintyg. Dagpraktik och Förarintyg är ett förhandskrav.​
 
(Bokningen öppnas i nytt fönster, Sjösportskolan)
Från 3200:-

Tjejkurs

Det finns många olika sätt att lära sig nya saker på, och vi vill att du ska få chans att lära dig på ditt eget sätt. Tycker du att det känns enklare att lära dig om det enbart är kvinnor i gruppen, då har du kommit rätt. 
 
På dessa tjejkurser har vi oftast en kvinnlig instruktör med lång erfarenhet av livet på sjön. Deltagargruppen består bara av kvinnor. I övrigt är kursen upplagd på precis samma sätt som en mixad intensivkurs med samma antal dagar, priser och kursmaterial.
 
(Bokningen öppnas i nytt fönster, Sjösportskolan)

Vattenskoterkurs

Vill du lära dig hur du kör vattenskoter säkert, vilka regler som gäller på sjön och lite körteknik? Då är detta kursen för dig!
 
Vår kurs ger dig grundlägande kunskaper i sjövett, våghantering, hänsyn och ansvar. En vattenskoter har oftast större motorstyrka än en motorcykel och du får lov att köra den i trafiken på sjön utan några krav på kunskaper. Hos Sjösportskolan lär du dig vad som krävs av dig som förare och vi tror att vi kan göra din körupplevelse säkrare och roligare.
 
(Bokningen öppnas i nytt fönster, Sjösportskolan)
1950:-

Förarintyg Ungdom

Förarintyget ger grundläggande kunskaper i navigation, sjövett och säkerhet. Sjösportskolan arrangerar en särskild kurs för ungdomar i åldern 13-17 år. Kursen består av tre heldagar ( där en dags båtpraktik ingår) samt en halvdag då vi repeterar och skriver för Förarintyg.
 
Lär dig grunderna för båtlivet under fyra fantastiska dagar. I ett effektivt och högt tempo går vi igenom navigation, väjningsregler och säkerhet på sjön. En av dagarna går vi ut en heldag med vår kursbåt Nawica till en ö (oftast Vinga) för att grilla korv, bada och ha trevligt. Dessutom övar vi då också praktisk på våra nyvunna navigationskunskaper och gör diverse övningar t.ex manöverbord, tilläggning och kompasstyrning. När man prövar sina kunskaper i verkliga situationer, så kommer mycket av det man lärt sig att falla på plats. Sista dagen på kursen har vi repetition och övningsskrivning och dagen avslutas med en skrivning för NFB:s Förarintyg. Förhoppningsvis går du från 
skrivningstillfället med stolta steg och ditt nya intyg i handen.
 
(Bokningen öppnas i nytt fönster, Sjösportskolan) 
Från 2690:-
 

Manövrera och lägga till

Få bättre sjöförtroende! Manövrera och Lägga till är den praktiska delen av Sjösportskolans Grundskola. Tillsammans med en erfaren instruktör får du i en liten grupp träna knepiga manövrar och göra tilläggningar med en liten skolbåt. Du får lära dig hur du gör en lugn tilläggning långsides bryggan med hjälp av bland annat propellerverkan.
Om du vill lära dig mer om sjökort, sjösäkerhet knopar etc. så rekommenderar vi den teoretiska kursen Sjömärket.
 
(Bokningen öppnas i nytt fönster, Sjösportskolan) 
1950:-

Radar – Dina ögon i nedsatt sikt och mörker

Visste du att om du har en radar ombord så måste du ha den påslagen?
Denna kurs ger dig kunskap om hur en radar fungerar samt hur man använder den på bästa sätt i olika miljöer. Vi går igenom radarns funktioner teoretiskt och praktiskt. Kursen avslutas med teoretisk prov av auktoriserad förhörsförrättare. Resultatet på ditt prov lämnas direkt av förrättaren. Kursmaterial samt förhörsavgift tillkommer. 
 

VHF – Kommunikation till sjöss

VHF-radio är en bra försäkring till havs och ett kul redskap i vardagen. Detta är en kurs för dig som gärna seglar ut på farvatten utanför mobiltäckningen.
 
För att få använda din VHF-radio krävs att du har det internationella SRC/VHF-certifikatet. Det tar du snabbt oc
 
h lätt på Sjöklars endagskurs. Boken du
får hem när du anmält dig måste du själv läsa och studera hemma för att klara förhöret som följer direkt på kursen.
VHF-certifikatet är ofta ett krav om du hyr båt i Medelhavet.  
 
Kursen innehåller praktiska övningar med nöd-, il- och varningsanrop samt bokstavering. Vi går igenom trafikteknik, GMDSS/DSC och hur sjöräddning är organiserad i Sverige och utomlands. Alla får testa att göra riktiga anrop. Kursen följer NFB:s kursplan och avslutas med uppskrivning för certifikatet
 
(Bokningen öppnas i nytt fönster, Sjösportskolan)
Från 1150:-

yrkes utbildning

Fartygsbefäl klass VIII – För dig som vill jobba på sjön

Sjösportskolan/WindEvent erbjuder intensivkurser som ger dig en gedigen utbildning i navigation och sjömanskap. Upplägget för kursen Fartygsbefäl klass VIII är på fem till åtta dagar, antingen förlagt över två långhelger eller under veckodagar för dig som vill gå på arbetstid. Alla obligatoriska moment ingår, även säkerhet, brandövning och sjukvård.
 
Fartygsbefälsexamen kl VIII behövs för att få köra ett mindre fartyg i yrket. Även framförande av liten båt är yrkesmässig om man får ersättning för båtresan eller arrangemanget. Examen Fartygsbefäl klass 8 gäller för båtar med dräktighet under 20 och max tolv passagerare i inre fart (vissa undantag finns). Ring oss gärna om du är osäker på vilken utbildning just du behöver eller om datumen inte passar så kanske vi kan ordna ytterligare kurstillfälle för dig.
 
(Bokningen öppnas i nytt fönster, Sjösportskolan)
 
Från 10 495:-

Handhavande för snabba fartyg – Höghastighetscertifikat för yrkestrafik

Är du sugen på att kunna försörja dig på att köra båt i höga hastigheter? På den här kursen skaffar du dig en yrkesutbildning i rekordfart. Detta kan också vara första steget till att bli RIB-master.
 
Vill du köra snabb båt professionellt? Detta är kursen för dig som vill kunna försörja dig på att köra fortare än 35 knop, till exempel RIB. För att få göra det krävs ett särskilt utbildningsbevis: Handhavande snabba fartyg.
På denna intensivkurs ingår Transportstyrelsens alla föreskrivna moment. Kursen består till större del av praktiska övningar ute till havs och kursen kan kombineras med den internationella RIB-Masterutbildningen. För att gå kursen behöver du ha båtvana och Fartygsbefäl klass VIII. Ny regel: Efter kursen får du ett utbildningsbevis som kan omvandlas till certifikat, se detaljer nedan på pris.
 
 
Kurs i den absoluta ytterskärgården. I Stockholm utförs kursen av Marina Läroverket och två av kursens fyra dagar sker i ytterskärgården med övernattning mellan dag tre och dag fyra på Huvudskär. Området runt Huvudskär, i den absoluta ytterskärgården, bjuder på fantastiska upplevelser och vyer. Inte minst tack vara sina sälkolonier. Området ger också mycket goda förutsättningar för övningar anpassade till kursinnehållet. Nyhet är att vi även annordnar kurser i Gävle.
Passar inte kursdatumen nedan kontakta oss om det finns ytterligare kurstillfällen.
 
(Bokningen öppnas i nytt fönster, Sjösportskolan)
Från 13 600:-

Maskinbefäl klass VIII – För den motorintresserade

I kursen Maskinbefäl klass VIII lär du dig allt du behöver kunna om båtmotorer. Du kommer själv att kunna avhjälpa de allra flesta problem du stöter på ombord. Detta är en mycket praktisk utbildning även om den är teoretisk.
Maskinbefäl klass VIII är en teoretisk utbildning om båtmotorers konstruktion och skötsel, grundläggande ellära och kringsystem. Den är obligatorisk för alla som vill köra båt med motor över 405kW (550 Hk) inom yrkeslivet. Sjöklar erbjuder en intensiv fyradagarskurs som avslutas med examen en vecka senare. För att klara kursen krävs även vissa självstudier.Passar inte kursdatumen nedan kontakta oss om det finns ytterligare kurstillfällen.
 
(Bokningen öppnas i nytt fönster, Sjösportskolan)
Från 4950:-.

Jens, är en av våra lärare som är själv har följande utbildningar.

Fartygsbefäls klass VIII
Maskinbefäl Klass VIII
Höghastighet certifikat

Har du några frågor kontata han gärna 
på tele 070-672 91 00
WindEvent/Sjösportskolan
Utbildningslokaler:

Västravägen 52- GÄVLE                                                                                                                                                 Jens Lidberg   
                                                                                               Operativt Ansvarig  på
                                                                                               WindEvent Sweden AB

WindEvent/Sjösportskolan  Utbildningslokaler